Konfliktien ja ristiriitojen hallinta työyhteisössä

Ympäristö, yhteiskunta ja psykologia , Sosiaali ja terveys , Opetus ja kasvatus , Markkinointi, talous ja yrittäjyys , Kulttuuri ja hyvinvointi , Juridiikka , Kielet ja viestintä

08.02.2019 09:00 - 15:30

perjantai 8.2.2019, klo 9.00–15.30

Mikkelin kesäyliopisto, Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli

Uskalletaanko sinun työyhteisössäsi puuttua rohkeasti ja aktiivisesti konfliktitilanteisiin?

Tässä koulutuksessa opit ymmärtämään, miten konfliktit syntyvät, miten niitä voidaan ennaltaehkäistä ja mitä hyvää konfliktinratkaisu tuo työyhteisöön.
Lisäksi opit, miten voit esimiehenä tukea ja johtaa konfliktitilanteiden ratkaisua.  

Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin esimiehet ja johtajat, työsuojeluvaltuutetut ja luottamusmiehet sekä kaikki oman työyhteisön hyvinvoinnista kiinnostuneet.

Yhteistyön kehittämisen lähtökohtana työyhteisössä ja kaikessa ihmisten välisessä toiminnassa on toisten ihmisten ymmärtäminen. Ihmisten välille syntyy kuitenkin usein konflikteja, erimielisyyksiä, jännitteitä ja ristiriitoja useista eri syistä.

Konfliktien avointa käsittelyä usein vältellään. Välttely ja liian myötämielinen toiminta konfliktitilanteessa ei paranna tilannetta, vaan konfliktiin tulee puuttua rohkeasti ja aktiivisesti. Konfliktien ratkaisu vahvistaa ihmissuhdetaitoja, lisää osapuolten itsekunnioitusta, pätevyyden tunnetta ja tyytyväisyyttä.

Esimiesten ja ylimmän johdon tuki työyhteisöjen konfliktitilanteissa on tärkeää, jotta pitkäkestoisilta ilmapiiriä ja henkilösuhteita rasittavilta tilanteilta vältyttäisiin. Konfliktit ovat henkilöstölle oppimistilanteita etenkin silloin kun niitä johdetaan ratkaisukeskeisesti.

Koulutuksen tavoitteena on, että:

 • ymmärryksesi lisääntyy konflikteista sekä niiden syntymisen ja kasvamisen syistä työyhteisöissä
 • ymmärryksesi lisääntyy keskustelun ja vuorovaikutuksen merkityksestä konfliktien ja kiistatilanteiden käsittelyssä
 • ymmärryksesi lisääntyy konflikteja ennaltaehkäisevän toiminnan merkityksestä työyhteisöissä
 • ymmärryksesi lisääntyy konfliktitilanteiden johtamisesta

08.30–09.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi     

09.00–11.30 Miksi konflikteja syntyy?

 • Näkökulmien erilaisuus
 • Erimielisyyksistä puhuminen
 • Puhumattomuuden voittaminen
 • Väärät tulkinnat ja loukkaantuminen
 • Avoimen keskustelukulttuurin ylläpito
 • Konfliktin elinkaaren muodostuminen

Konfliktin ratkaisun oppimisvaikutukset     

11.30–12.15 Lounas

12.15–13.45 Työyhteisösovitteluun liittyvä juridiikka

 •  sovittelijan vastuut ja velvollisuudet

13.45–14.00 Päiväkahvi

14.40–15.30 Konfliktitilanteiden johtaminen

Sovittelun asiantuntija, YTM, FT Timo Pehrman.

Timo Pehrman aloitti vapaaehtoisena rikos- ja riita-asioiden sovittelijana Vantaalla vuonna 1985. Hän käynnisti työyhteisösovittelukokeilun ja koulutuksen Valiolla vuonna 2001. Siitä lähtien hän on jatkanut työyhteisösovittelun toteutusta, laajentamista, kehittämistä ja koulutusta lukuisissa yrityksissä, oppilaitoksissa ja yliopistoissa. Pehrman väitteli työyhteisösovittelusta filosofian tohtoriksi vuonna 2011 Lapin yliopistossa.  Väitöskirja oli alansa ensimmäinen.  Pehrman on toiminut Suomen Sovittelufoorumin tutkijana ja hallituksen jäsenenä vuodesta 2005 ja hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2011.

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä puh. 015 210 300 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

225 € sisältää opetuksen, koulutusmateriaalin, kahvin ja osallistumistodistuksen.

07.02.2019 mennessä

Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 24.1.2019 mennessä. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin, perimme 50 % kurssimaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan perimme koko kurssimaksun.