Lasten Akatemia 25.–26.2.2019

Lapset ja nuoret

25.02.2019 09:00 - 26.02.2019 15:00

Maanantai-tiistai 25.–26.2.2019, klo 9-15

Mikkelin kesäyliopisto, Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli

Opi ohjelmointia Lego-robottien ja Micro:bit-minitietokoneiden avulla!

Lasten Akatemiassa etsit ja löydät vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

 • Miten robotin saa väistelemään esteitä?
 • Onko minitietokonetta mahdollista käyttää pelien, taikuuden ja arvoitusten apuvälineenä?
 • Onko ohjelmointi vaikeaa?

Mikkelin kesäyliopisto järjestää lapsille suunnatun toiminnallisen ja kokemuksellisen Lasten Akatemian, jossa opitaan ohjelmointia Lego-robottien ja Micro:bit -minitietokoneiden avulla.

Lasten Akatemian tavoitteena on innostuksen herättäminen ohjelmointia kohtaan ja ohjelmoinnin perusasioiden opettaminen tekemisen kautta. Lasten Akatemian sisältö koostuu erilaisten haasteiden ratkaisemisesta ja omasta vapaasta ohjelmoinnista sekä rakentelusta.

Osallistujat voivat olla lähtötasoltaan aloittelijoita tai jo kokeneempia ohjelmoijia. Ohjelmointikielenä käytetään graafisia ohjelmointikieliä, mutta samalla tutustutaan hieman myös sanalliseen ohjelmointiin.

Ohjelmoinnin yleisten käsitteiden lisäksi Lasten Akatemian aikana tutustutaan Lego Mindstorm EV3- robotteihin. Nämä monipuoliset robotit tarjoavat helpon aloituksen robottien ohjelmointiin, mutta myös haastavampien robottien rakentaminen ja ohjelmointi onnistuu. Lasten Akatemian aikana kokeillaan tehdä esimerkiksi esteitä väistelevä legorobotti, vastustajan kanssa painiva robotti ja esteradalla pärjäävä robotti.

Toisena ohjelmoitavana laitteena käytetään micro:bit-minitietokonetta, joka on pieni, mutta monipuolinen ohjelmointilaite. Nämä minitietokoneet mahdollistavat uudenlaisen tavan liittää omaa ohjelmointia osaksi vaatteita, sisustusta tai omia keksintöjä. Ohjelmoinnin aloitus on helppoa, mutta myös vaativimpien ohjelmien tekeminen onnistuu tällä laitteella. Lasten Akatemian aikana micro:bittiä käytetään esimerkiksi pelien, viestijärjestelmien, arvoitusten ja taikuuden ohjelmoimiseen.

8–13 -vuotiaat lapset

Maanantai 25.2. klo 9–15

 • Ohjelmoinnin peruskäsitteet micro:bitin avulla.
  • Miten ohjelmoida minitietokone osaksi peliä tai arvoitusta?
 • Micro:bit-minitietokoneiden yhdistäminen toisiin laitteisiin.
  • Miten rakentaa viestijärjestelmä micro:biteillä?
 • Lego-robottiin tutustuminen ja oman robotin rakentaminen.

Tiistai 26.2. klo 9–15

 • Lego-robottien ohjelmointi ja sensorien hyödyntäminen.
  • Miten robotin saa väistelemään esteitä ja selviämään esteradasta?
 • Vapaata ohjelmointia ja rakentelua lego-roboteilla ja micro:biteillä.
 • Haluatko rakentaa painirobotin ja otella vastustajan kanssa?
 • Osaatko tehdä pelin micro:bitillä?
 • Mitä kaikkea lego-robotin voi saada tekemään?
 • Olisiko aika kuvata video omista saavutuksista ohjelmoinnin saralla ja esitellä video myöhemmin ystäville ja sukulaisille?

Jukka “robomies” Lehtoranta, joka on pitänyt useita koulutuksia ja kerhoja aiheesta. Koulutukseltaan Jukka on luokanopettaja.

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä puh. 015 210 300 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu. Huom! Lasten Akatemiaan voidaan ottaa max. 16 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

105 € sisältää lounaat ja välipalat, ohjatun toiminnan ja opetuksen ja vakuutuksen.

21.02.2019 mennessä

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuminen perutaan 10.2.2019 jälkeen ilman hyväksyttävää syytä, perimme 50 % hinnasta. Mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan tai henkilö ei saavu paikalle, perimme koko maksun.