Leski ja rintaperilliset kuolinpesässä – Jakamattomuuden aika, ositus ja jako

Juridiikka

25.04.2019 09:00 - 15:00

torstai 25.4.2019, klo 9.00–15.00

Mikkelin kesäyliopisto, Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli

Millainen on lesken ja rintaperillisten juridinen suhde? Tässä koulutuksessa päivität tietosi kuolinpesään liittyvissä menettelytavoissa sekä erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen että kuolinpesän osapuolten näkökulmasta.

Koulutus on tarkoitettu asianajajille, oikeusavustajille ja muille lakimiehille, joiden työtehtävät käsittävät kuolinpesiin liittyviä tehtäviä.

Hyvin tavallinen kuolinpesä on lesken ja rintaperillisten muodostama pesä. Tavallista myös on, että sekä ositusta että jakoa lykätään pitkälle, usein lesken kuoleman yli. Vainajan kuolinhetkestä ositukseen ja jakoon kuluvana aikana ja itse toimituksiin liittyy paljon käytännön kannalta merkittävää problematiikkaa, joskus jopa oikeudenmenetysten vaara, ellei tilannetta sekä alkuun että mahdollisten olosuhdemuutosten sattuessa osata tarkastella oikein. Oman lukunsa muodostavat oikeustoimet kuolinpesähallinnon aikana, luvat, rajoitukset ja sopimukset. Jos pesässä on alaikäisiä tai muuten edunvalvonnassa olevia osakkaita, on tällä myös omat vaikutuksensa.

Koulutuspäivän tarkoituksena on auttaa osallistujia hahmottamaan lesken ja rintaperillisten välistä juridista suhdetta ja tarjota tarkoituksenmukaisia menettely- ja ratkaisuvaihtoehtoja eri tilanteiden varalta ja eri osapuolten näkökulmasta.

  • Kuoleman jälkeen – jakamattomuus, vähimmäissuoja, ensitoimet
  • Pesänselvitys, vainajan velat, yhteiset velat
  • Testamentit ja niiden vaikutukset
  • Edunvalvonnassa olevien ja alaikäisten osakkaiden asema
  • Ositus, jako vai molemmat – ja milloin?
  • Lesken tasinkoprivilegin toteuttaminen
  • Ositus ja jako lesken ja rintaperillisten välillä; ennakkoperinnöt

Dosentti, OTT Eva Gottberg, Turun yliopisto

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä puh. 015 210 300 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

235 € sisältää opetuksen, koulutusmateriaalin, osallistumistodistuksen ja päiväkahvin. Etelä-Savon kauppakamarin jäsenille koulutuksen hinnasta 10 % alennus, muista mainita ilmoittautuessasi jäsenyydestä.

24.04.2019 mennessä

Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 11.4.2019 mennessä. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin, perimme 50 % kurssimaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan perimme koko kurssimaksun.