Potilaan itsemääräämisoikeus ja hoitohenkilökunnan oikeudet ja velvollisuudet

Sosiaali ja terveys , Juridiikka

07.02.2019 09:00 - 16:00

Mikkelin kesäyliopisto, Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli

Uuden asiakas- ja potilaslain käsittely eduskunnassa lykkääntyy seuraavan hallituksen kaudelle. Hoitohenkilökunnan ja terveydenhuollon yksiköiden täytyy silti osata toimia oikein hoitotyön tilanteissa ilman voimassa olevaa kokoavaa kansallista lainsäädäntöä.

Koulutuksessa perehdytään sellaisiin oikeuslähteisiin, jotka määrittelevät tällä hetkellä potilaan ja hoitohenkilökunnan oikeuksia.

Julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto ja yksityiset terveyspalveluyritykset. Sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat, päälliköt, esimiehet, työsuojelupäälliköt, työsuojeluvaltuutetut, luottamusmiehet sekä sosiaali- ja potilasasiamiehet ja hoitohenkilökunta.

Potilaan oikeudet Suomen perustuslain mukaan
- yksityisyyden suoja
- henkilökohtainen koskemattomuus
- omaisuuden suoja
- liikkumisvapaus

Potilaslaki

Euroopan yhteisön ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut

Suomen tuomioistuinlaitoksen ratkaisut

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut

Valviran ratkaisut

Käytännön tilanteet
- muistisairaiden hoitoyksiköissä; esim. hygieniahaalari
- päivystysyksiköissä; esim. sekava, väkivaltainen asiakas
- mielenterveysyksiköissä; esim. hoito vastoin tahtoa
- vartijoiden asema

Varatuomari, OTM Kaija Kess.

Kaija Kess on kokenut kouluttaja ja työyhteisöjen ongelmatilanteiden ratkaisija. Hänen viimeisimpiä kirjojaan esimiehen työstä ovat Sairauspoissaolot - Esimiehen juridinen näkökulma (Edita Publishing Oy 2016) ja Epäasiallinen kohtelu - Häirintä ja syrjintä työyhteisössä (Edita Publishing 2012).

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä puh. 015 210 300 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

205 € sisältää opetuksen, koulutusmateriaalin, koulutuksen osallistumistodistuksen.

06.02.2019 mennessä

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuminen perutaan 24.1.2019 jälkeen ilman hyväksyttävää syytä, perimme 50 % koulutusmaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan tai henkilö ei saavu paikalle, perimme koko koulutusmaksun.