Verkkosivujen saavutettavuus – miten huomioida saavutettavuus sisältötuotannossa?

Markkinointi, talous ja yrittäjyys , Juridiikka , Ilmoittaudu nyt , Kielet ja viestintä

19.03.2020 13:00 - 16:00

Torstai 19.3.2020 klo 13.00–16.00

Mikkelin kesäyliopisto, Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli

  • Millaiset ovat saavutettavat verkkosivut?
  • Millaista on saavutettava sosiaalisen median sisältö?
  • Mitä saavutettavassa uutiskirjeessä on huomioitava?

Tässä koulutuksessa opit mitä saavutettavuusdirektiivi edellyttää sisällöntuotannolta!

Koulutus on tarkoitettu valtion, kuntien, kuntayhtymien ja julkista rahoitusta saavien kolmannen sektorin organisaatioiden henkilöstölle, jotka tuottavat verkkosivujen tai julkisten tietojärjestelmien kautta digitaalisia palveluja ja sisältöjä.

Saavutettavuuden edistäminen on olennainen osa julkisen hallinnon palveluiden digitalisointia. Saavutettavuusvaatimusten soveltaminen käynnistyi portaittain 23.9.2019. Kaikkien julkisten organisaatioiden tai julkista rahoitusta saavien kolmannen sektorin toimijoiden verkkopalveluiden, mobiilisovellusten ja verkkodokumenttien tulee olla saavutettavia kaikille.

Saavutettavuusvaatimuksia sovelletaan hieman eri tavoin, riippuen onko kyseessä verkkosivusto vai mobiilisovellus. Saavutettavuusdirektiivin tavoite on varmistaa kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet saavuttaa ja käyttää digitaalisia palveluita sekä hyödyntää ja löytää etsimänsä tiedot.

Tässä koulutuksessa muodostat käsityksen, mitä lainsäädäntö sanoo digitaalisten palvelujen saavutettavuudesta ja palvelujen tarjoamisesta. Opit myös sisältötuotantoa koskevat kriteerit.

Lyhyt johdanto saavutettavuuteen: Mitä laki sanoo digitaalisten palveluiden tarjoamisesta (306/2019)?

WCAG 2.1 A ja AA: Sisältötuotantoa koskevat kriteerit käytännössä
• Selkeä kieli ja viestintä, otsikot ja linkkitekstit
• Kuvat ja infografiikka
• Vinkkejä bloggaajille
• Uutiskirjeen saavutettavuus
• Multimedia
• Sosiaalisen median sisällöt, erityisesti Facebook, Twitter, YouTube ja LinkedIn

Havainnollistavat esimerkit verkkosivuilta.

KTM, Elina Jokisuu, Avaava Digital Oy.

Elina Jokisuu on käytettävyys- ja esteettömyys asiantuntija sekä kansainvälisesti sertifioitu saavutettavuusasiantuntija, joka parhaillaan viimeistelee väitöskirjaansa kognitiivisesta esteettömyydestä Cambridgen yliopiston stipendiaattina.

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä p. 044 710 4242 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

130 € sisältää opetuksen, koulutusmateriaalin ja osallistumistodistuksen.

04.03.2020 mennessä

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuminen perutaan 4.3.2020 jälkeen ilman hyväksyttävää syytä, perimme 50 % koulutusmaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan tai henkilö ei saavu paikalle, perimme koko koulutusmaksun.