Virkakielen kirjoitustaidot – Miten kirjoitan ymmärrettävää, selkeää ja asiallista virkakieltä?

Kielet ja viestintä

04.09.2018 09:00 - 16:00

Mikkelin kesäyliopisto, Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli

Kirjoitatko työssäsi erilaisia tekstejä? Kompastutko omiin tyypillisiin tapoihisi kirjoittaa? Nyt ei kompastella, vaan hiotaan kirjoitustaidot kuntoon ja varmistetaan virkakielen sujuvuus ja ymmärrettävyys.

Koulutus sopii viranomaisille ja julkisten palvelujen tarjoajille, jotka käyttävät työssään virkakieltä. Virkakieltä ovat erilaiset säädökset, lausunnot ja esitykset, viranomaisten päätökset ja julkisesti tuotettujen peruspalvelujen kieli.

Hyvä virkakieli on ymmärrettävää, selkeää ja johdonmukaista. Virkakieli on myös hyvän hallinnon ja palvelun sekä kansalaisten oikeusturvan lähtökohtia. Virkakielellä valmistellaan päätöksiä, päätetään kansalaisten asioista, raportoidaan, opastetaan ja neuvotellaan. Virkakieltä on julkisia palveluita koskevissa tiedotteissa, hallinnollisissa päätöksissä, kunnan tai kuntayhtymien strategioissa jne. eri oikeusaseteiden päätöksissä jne. Viranomaisten kielenkäytöstä säädetään hallintolain 9. pykälässä, jossa viranomaiset velvoitetaan käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä.

  • Ymmärrettävien tekstikokonaisuuksien rakentaminen
  • Tekstin muotoilu tilanteen vaatimalla tavalla
  • Tekstin sävy tilanteen ja tekstilajin mukaan
  • Tekstin kohdentaminen
  • Helposti hahmotettavat lauseet ja virkkeet
  • Oikeakielisyyden perusteet

Katariina Iisa on kokenut tekstin- ja kielenhuoltaja, ja hän on kirjoittajana useissa alan oppaissa, mm. Kielenhuollon käsikirjassa. Katariina Iisan erityisenä osaamisalueena on kielenhuollon lisäksi virkakielisten tekstien ja asiakaskielen huolto.

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä puh. 015 210 300 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

Osallistuessasi Virkakielen kirjoitustaidot – Miten kirjoitan ymmärrettävää, selkeää ja asiallista virkakieltä? -koulutukseen 4.9. ja Virkakielen kielenhuoltoa – selkeyttä ja johdonmukaisuutta virkakieleen -koulutukseen 18.10. sinun on mahdollista saada kouluttajalta henkilökohtainen palaute omista teksteistä.

165 € sisältää opetuksen ja koulutusmateriaalin.

03.09.2018 mennessä

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuminen perutaan 24.8.2018 jälkeen ilman hyväksyttävää syytä, perimme 50 % kurssimaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan tai henkilö ei saavu paikalle, perimme koko kurssimaksun.