Kulttuurikierros Ainolaan ja Halosenniemeen 23.5.2023

Mikkelin kesäyliopiston kevään toinen Kulttuurikierros suuntautuu Järvenpäähän Ainolaan ja Tuusulaan Halosenniemeen 23.5.2023. Kulttuurikierrokseen sisältyy kaksi opastettua käyntiä kulttuurikohteissa.

Kuva: halosenniemi.fi


1. Ainola
Ainolan verkkosivuilta: ”Sibeliukset ostivat vuonna 1903 Järvenpäästä vajaan hehtaarin kokoisen tontin, joka sijaitsi puolisen kilometriä Tuusulanjärveltä itään. Seudulle oli jo 1800-luvun loppuvuosina syntynyt merkittävien nuorten suomalaistaiteilijoiden kiinteä yhteisö. Siihen kuuluivat mm. kirjailija Juhani Aho, hänen taiteilijapuolisonsa Venny Soldan-Brofeldt, kirjailija J. H. Erkko sekä taiteilijat Eero Järnefelt ja Pekka Halonen. Ainolan päärakennuksen suunnitteli Lars Sonck (1870–1956), joka oli yksi aikansa nimekkäimmistä nuorista suomalaisista arkkitehdeista. Ainola valmistui vuonna 1904 ja muutto sinne muodostui Sibeliuksen sävellystyön kannalta ratkaisevaksi. Valtaosa hänen sävellystuotannostaan on syntynyt Ainolassa. Lahjakas Aino Sibelius omisti elämänsä Jean Sibeliukselle, tämän sävellystyölle ja perheelle. Ainolassa näkyy kaikkialla Aino Sibeliuksen kädenjälki – niin sisutuksessa, tekstiileissä ja kodin käytännöllisissä ratkaisuissa. Suunnittelutehtävistä suurin oli vuonna 1905 valmistunut sauna. Ainolaan perustetusta puutarhasta hyöty- ja koristetarhoineen muodostui Aino Sibeliuksen elämäntyö.”

2. Halosenniemi
Halosenniemen verkkosivuilta: ”Taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut kansallisromanttinen ateljeekoti Halosenniemi sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. Alkuperäiseen asuunsa entisöity Halosenniemi toimii taidemuseona, joka kertoo Pekka Halosen taiteesta, hänen elämäntyöstään ja ystävistään, jotka loivat maineikkaan Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön. Museon erikoisnäyttelyt esittelevät Pekka Halosen taidetta yhdistäen sitä hänen aikalaistensa ja myöhempien aikakausien tuotantoon. Halosenniemen kokonaisuuteen kuuluu myös Maija ja Pekka Halosen puutarha, joka on palautettu alkuperäisen kaltaiseksi. Taiteilijan luontokäsitystä kunnioittaen koko Halosenniemen alue on lain nojalla rauhoitettu luonnonsuojelualue.”

KULTTUURIKIERROKSEN OHJELMA
klo 8.45 Lähtö linja-autolla Mikkelin kesäyliopiston edestä (Raatihuoneenkatu 12)
Matkalla pysähdytään nauttimaan kahvit (omakustanteinen)
klo 12 Opastettu kierros Ainolassa ja aikaa katsella rauhassa
klo 13.30 Tuusulassa omakustanteinen lounas
klo 15 Opastettu kierros Halosenniemessä ja aikaa katsella rauhassa
Klo 16.15 Paluumatka linja-autolla Halosenniemestä Mikkelin kesäyliopistolle
Matkalla pysähdytään tarvittaessa kahvittelemaan (omakustanteinen)
Klo 19.00 Perillä Mikkelissä

Hinta

87 euroa (sisältää matkat, opastukset ja pääsyliput kulttuurikohteisiin)
69 euroa, mikäli kulttuurikierrokselle osallistujalla on Museokortti (sisältää matkat ja opastukset).
Kulttuurikierroksen aikana kahvit ja lounaat ovat omakustanteisia. Kulttuurikierroksen osallistujia ei ole vakuutettu kesäyliopiston puolesta.

Ilmoittautuminen

11.5.2023 mennessä ilmoittautumislomakkeella. 

Kulttuurikierros Ainolaan ja Halosenniemeen toteutetaan, mikäli kulttuurikierrokselle ilmoittautuu 16 osallistujaa.
Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli ilmoittautuminen perutaan 11.5.2023 jälkeen ilman hyväksyttävää syytä tai henkilö ei saavu paikalle, perimme koko maksun.