Muistikoordinaattori – muistiterveyden erityisosaaja 30 op -verkkokoulutus
11.03.2025 09:00 - 19.05.2026 15:30
Koulutus alkaa 11.3.2025 ja päättyy 19.5.2026
Verkko-opetuspäivät:
- tiistai ja keskiviikko 11.−12.3.2025
- tiistai 8.4.2025
- tiistai 29.4.2025
- tiistai ja keskiviikko 20.−21.5.2025
- tiistai ja keskiviikko 9.−10.9.2025
- tiistai 14.10.2025
- tiistai 11.11.2025
- tiistai ja keskiviikko 13.−14.1.2026
- keskiviikko 18.2.2026
- tiistai 17.3.2026
- tiistai 14.4.2026
- tiistai 19.5.2026
Verkko-opetuspäivien kesto on kello 9.00–15.30.
Haluaisitko kuulla lisää Muistikoordinaattori – muistiterveyden erityisosaaja 30 op -verkkokoulutuksesta?
Koulutuksesta pidetään kaikille avoin ja maksuton infotilaisuus, jossa kerrotaan lisää koulutuksen sisällöstä ja rakenteesta ja sinulla on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Paikalla vastuuopettaja Riitta Räsänen sekä kesäyliopiston henkilökuntaa.
Infotilaisuus ti 28.1.2025 klo 17–18 (teams).
Ilmoittautumiset infoon 27.1. mennessä tästä linkistä.
Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan koulutuksesta sekä esittämään kysymyksiä!
Verkkokoulutus
Muistikoordinaattori – muistiterveyden erityisosaaja -koulutus on työelämälähtöistä lisä- ja täydennyskoulutusta. Koulutuksessa hankittu erityisosaaminen on havaittavissa muistisairaan ihmisen kohtaamisessa ja hoidossa.
Muistikoordinaattori on etenevien muistisairauksien hoitoon perehtynyt terveydenhuollon ja/tai sosiaalialan ammattilainen. Muistikoordinaattorilla on laajat tiedot eri muistisairauksista, niiden vaikutusmekanismeista ja hoitomuodoista sekä diagnostisista arviointityökaluista ja -menetelmistä.
Koulutus on verkkokoulutus, joka sisältää yhteensä 16 reaaliaikaista verkko-opetuspäivää ja itsenäistä opiskelua verkkoympäristössä. Opiskelu on prosessiluonteista ja kestää hieman yli vuoden.
Koulutus koostuu kahdesta kokonaisuudesta:
Asiakas- ja yhteistyöosaaminen muistihoitotyössä (24 op)
- Asiakastyöosaamiseen sisältyy kohtaamisen taidot, eettinen osaaminen, omaisyhteistyö, hoito ja kuntoutus ja erityiskysymykset.
- Yhteistyöosaamineen sisältyy kyky verkostoitua, asiantuntijuuden hyödyntäminen, hoitosuositusten tuntemus ja kehittämistyö.
Muistitutkimus- ja kehittämisosaaminen (6 op)
- Muistisairauksiin liittyvään osaaminen on asiantuntijuuden kivijalkana. Tähän sisältyy osaamisen syventäminen ja uuden tiedon hyödyntäminen muistisairauksista ja muista sairauksista, lääkehoidon toteuttamisesta ja erilaista testeistä ja erityiskysymyksistä.
Koulutukseen voivat hakea sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkinnon tai ammatillisen opistoasteen suorittaneet ja muutoin riittävät opiskeluvalmiudet omaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.
Muistikoordinaattori – muistiterveyden erityisosaaja koulutuksen erityisosaaminen on koostuu kahdesta kokonaisuudesta:
Asiakas- ja yhteistyöosaaminen muistihoitotyössä 24 op
- Eettiset ja juridiset lähtökohdat muistihoitotyössä 2 op
- Logoterapeuttisen ajattelun ja Tunteva-mallin mahdollisuudet muistiasiakkaan ja läheisen kohtaamisessa sekä tukemisessa 2 op
- Muistikuntoutumista tukevat palvelut ja ohjaus 5 op
- Muistiosaamisen kehittäminen palveluasumisessa – laatua elämän loppuun saakka 5 op
- Muistikuntoutumista tukeva kotihoito 5 op
- Muistisairauksiin liittyvä osaaminen ja asiantuntijuus 5 op
Muistitutkimus- ja kehittämisosaaminen 6 op
Koulutuksen suoritettuasi osaat toimia muistisairaiden ja heidän omaistensa/läheistensä ammatillisena tukena kaikissa sairauden vaiheissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten konsultoijana muistiasiakkaiden kohtaamisen ja hoidon kysymyksissä.
Muistikoordinaattori – muistiterveyden erityisosaaja -koulutuksen suoritettuasi osaat:
- selittää keskeiset muistisairaan toimintaympäristöön liittyvät muutokset.
- toimia ennakoivan ja tavoitteellisen työskentelyyn asiantuntijana.
- soveltaa tietojasi muistiterveyden edistämiseen, muistisairauksien varhaiseen toteamiseen, laadukkaaseen ja asiakaslähtöiseen hoidon/palvelun suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.
- suunnitella muistiterveyden asiantuntijana vaikuttavaa, asiakkaan elämänlaatua tukevaa ohjausta niin yksilö- kuin perhe- ja yhteisötasolla.
- toteuttaa muistiterveyden asiantuntijana vaikuttavaa, asiakkaan elämänlaatua tukevaa ohjausta niin yksilö- kuin perhe- ja yhteisötasolla.
- arvioida muistiterveyden asiantuntijana vaikuttavaa, asiakkaan elämänlaatua tukevaa ohjausta niin yksilö- kuin perhe- ja yhteisötasolla.
- arvioida rakentavasti näyttöön perustuvaan tietoon pohjautuen nykyisiä toimintakäytäntöjä muistiterveyden edistämisessä yhdessä eri tahojen kanssa.
- kehittää näyttöön perustuvaan tietoon pohjautuen nykyisiä toimintakäytäntöjä muistiterveyden edistämisessä yhdessä eri tahojen kanssa.
- arvioida osaamistasi muistiterveyden asiantuntijana.
- tehdä suunnitelmallisesti realistisen kehittymis-/urasuunnitelman.
- toteuttaa suunnitelmallisesti realistisen kehittymis-/urasuunnitelman.
- toimia muistiterveyden edistämisen ja muistihoitotyön asiantuntijana ja ammattilaisena.
- motivoida työyhteisöäsi yhteisölliseen ja tulokselliseen osaamisen tarkasteluun, kehittämiseen ja hyödyntämiseen.
- kertoa palveluohjauksen ja ryhmänohjauksen keskiset piirteet.
Opiskelu on prosessiluonteista ja kestää yhden vuoden ja kaksi kuukautta. Koulutukseen sisältyy 16 reaaliaikaista verkko-opetuspäivää (128 tuntia), itsenäistä opiskelua verkkoympäristö Moodlessa (642 tuntia). Itsenäinen opiskelu sisältää luentotallenteiden katsomista, oppimistehtäviä, kirjallisuuden / artikkelien lukemista. Itsenäinen kehittämistehtävä (40 tuntia).
Koulutus arvioidaan hyväksytty / hylätty -asteikolla. Arviointi perustuu opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamiseen. Hyväksytty osaamisen arviointi edellyttää riittävää tietoperustaa ja sen soveltamista.
Arviointikriteerit ovat:
- Opiskelija osaa osoittaa perehtyneisyytensä muistiterveyteen liittyvään tietoperustaan
- Opiskelija osaa soveltaa opittuja tietoja toimiessaan ammatillisena tukena muistisairaalle ja hänen läheisilleen
- Opiskelija osaa toimia muistikoordinaattorin työhän sisältyvissä erilaisissa ammatillisissa tilanteissa
- Opiskelija osaa käyttää alan ammatillisia käsitteitä johdonmukaisesti työtehtävissään
- Opiskelija osaa suunnitella ja organisoida muistiterveyden asiantuntijana ohjausta eri tasoilla
- Opiskelija osaa kuvata osaamistaan, vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan muistiterveyden asiantuntijana
- Opiskelija osaa suunnata omaa toimintaan kohti kehittymis- ja urasuunnitelmassa asetettuja tavoitteita
- Opiskelija osaa toimia oman alansa eettisen ohjeiston mukaisesti
- Opiskelija osaa toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- Opiskelija osaa ratkoa muistisairaan ja hänen läheistensä kohtaamiseen liittyviä vuorovaikutuksen haasteita.
Opiskelijan opintosuoritus viedään Koski-tietovarantoon, mikäli opiskelija antaa siihen suostumuksensa. Osaaminen on näin tunnistettavissa ja tunnustettavissa myöhemmin suoritettavissa opinnoissa tai työelämässä.
Vastuuopettajana on Riitta Räsänen, YTT, TtM, lehtori, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö.
Koulutuksen toteutuksessa käytetään myös muuta Jyväskylän ammattikorkeakoulun opetushenkilöstöä ja ulkopuolisia kouluttajia.
Koulutus järjestetään Mikkelin kesäyliopiston, Keski-Pohjanmaan kesäyliopiston ja Turun kesäyliopiston yhteistoetutuksena. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Hyvinvointiyksikön kanssa. Koulutus toteutetaan Jyväskylän ammattikorkeakoulun opetussuunnitelman mukaan noudattaen Jyväskylän ammattikorkeakoulun tutkintosääntöä sekä pedagogisia ja eettisiä periaatteita.
Onnistuneen ilmoittautumisen jälkeen saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen automaattisen viestin ilmoittautumisesi vastaanottamisesta. Mikäli et saa viestiä, otathan yhteyttä kesäyliopiston toimistoon koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistusviesti, jossa saat koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Huomioithan, että koulutus järjestetään vain, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä.
Koulutukseen voidaan ottaa 20 opiskelijaa.
Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Mikkelin kesäyliopisto, Keski-Pohjanmaan kesäyliopisto ja Turun kesäyliopisto. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Hyvinvointiyksikön kanssa.
3295 €. Koulutusmaksu laskutetaan 10 erässä. Koulutusmaksu sisältää verkkovälitteisen opetuksen, etäopintojen ohjauksen ja kehittämishankkeen ohjauksen. Opiskeluun liittyvät mahdolliset opintokäynnit opiskelija kustantaa itse.
17.02.2025 mennessä
Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 17.2.2025 saakka. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin tai sitä ei tehdä lainkaan, perimme koko koulutusmaksun. Koulutusmaksut ovat perintäkelpoisia (Laki n:o 706/2007). Ilmoittautumisen peruminen on tehtävä aina kirjallisesti sähköpostitse (koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi).