Psykologisen tutkimuksen perusteet 5 op (UEF)

01.08.2024 00:00 - 30.07.2025 00:00

Mikä erottaa tieteellisen tiedon arkitiedosta? Millaisia eettisiä periaatteita tutkijan tulisi huomioida? Millaisia vaiheita tieteelliseen tutkimukseen kuuluu? Millaisin keinoin tietoa hankitaan? Mitä ovat kvalitatiivinen ja kvantitatiivinen tutkimus? Opintojaksolla huomion kohteena ovat mm. tutkimusongelmat, muuttujat ja mittaaminen, kokeellinen tutkimus, korrelatiiviset tutkimusmenetelmät, havainnointi, laadullisen tutkimuksen aineistot ja analyysitavat sekä tutkimuksen etiikka.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä ja kuvata tieteellisen tutkimuksen keskeiset periaatteet, käsitteet ja eettiset peruskysymykset sekä tunnistaa kvantitatiivisen ja kvalitatiivisen psykologisen tutkimuksen lähtökohdat, kysymyksenasettelut ja tärkeimmät tutkimusmenetelmät.

Verkko-opinnot (itsenäinen suoritustapa (oppimistehtävät, Moodle-tentti, verkkokeskusteluja ja/tai oppimispäiväkirja). Tarkemmat suoritusohjeet on kerrottu Moodle-oppimisympäristössä. Opiskelu onnistuu etänä omalta kotikoneelta käsin.

Tiina Immonen

Oppimateriaalit

Oppimistehtävät:

Willig, C. & Stainton-Rogers, W. (2017) The Sage handbook of qualitive research in psychology. 2 ed. Part I Methodologies. (e-kirja) ja

Nummenmaa, L. (2009) Käyttäytymistieteiden tilastolliset menetelmät. Luvut 1, 2 ja 3. Kuula, A. Tutkimusetiikka. Aineistojen hankinta, käyttö ja säilytys. 2013. (e-kirja)

Metsämuuronen, J. Tutkimuksen tekemisen perusteet ihmistieteissä. 2011. (e-kirja) sekä

muu Moodlessa ilmoitettu tai itse hankittu oppimateriaali

110 €. Hinta sisältää Itä-Suomen avoimen yliopiston opintojaksokohtaisen maksun yhteensä 60 €.

15.03.2025 mennessä

Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 14 vuorokauden kuluessa ilmoittautumisesta. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin tai peruutusta ei tehdä lainkaan perimme koko opintomaksun riippumatta siitä onko rekisteröitymistä tehty opintojaksoille Itä-Suomen avoimeen yliopistoon. Opintomaksut ovat perintäkelpoisia (Laki n:o 706/2007). Ilmoittautumisen peruminen tehdään aina kirjallisesti sähköpostitse (koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi).