Ravitsemus ja elintavat 5 op (UEF)
18.03.2024 00:00 - 31.05.2024 00:00
Verkko-opinnot ajalla 23.10.-13.12.2023 tai 18.3.-31.5.2024.
Huom! Syksyllä Ravitsemustieteen perusopintojaan aloittavat suorittavat tämän jakson joko keväällä (18.3.-31.5.2024) tai syksyllä -24.
Jos olet aiemmin suorittanut jakson Ravitsemustieteen perusteet, voit ilmoittautua tälle jaksolle jo syksyn -23 toteutukseen. Huomioi, että ilmoittautuminen syksyn toteutukseen päättyy 9.10.2023.
• Ravitsemuksen vaikutukset terveyden ylläpitoon ja keskeisten kansansairauksien riskitekijöihin.
• Unen, stressin, alkoholin ja tupakoinnin yhteydet ravitsemukseen.
• Liikunta ja liikkumattomuus, liikuntasuositukset eri ikäryhmille.
• Lihavuus ja painonhallinta.
• Kasvisruokavaliot, gluteeniton ruokavalio ja laktoosi-intoleranssi.
• Työ ja ravitsemus.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• Osaa selittää ja tulkita ravitsemuksen vaikutuksia terveyden ylläpitämiseen ja sairauksien riskitekijöihin
• Osaa tulkita unen ja ravitsemuksen välistä vuorovaikutusta
• Osaa analysoida stressin haasteita terveellisen ravitsemuksen ylläpidossa
• Osaa perustella alkoholin ja tupakoinnin vaikutukset ravitsemustilaan ja osaa vetää yhteen näiden elintapojen vaikutukset kansanterveydelle
• Osaa arvioida liikuntamuotojen ja liikkumattomuuden keskeiset vaikutukset terveyden kannalta ja osaa perustella liikunnan aiheuttamia ravitsemuksellisia tarpeita
• Osaa selittää lihavuuden yleisyyden ja sen vaikutukset kansanterveydelle ja osaa perustella keskeiset asiat laihdutuksessa ja painonhallinnassa
• Osaa vetää yhteen kasvisruokavalioiden, gluteenittoman ruokavalion ja laktoosittoman ruokavalion vaikutukset ravitsemukseen ja niiden täysipainoisen koostamisen periaatteet
• Osaa perustella erilaisten ammattien/työtehtävien aiheuttamat ravitsemukselliset haasteet
Verkkotallenteet, oppimistehtävä verkossa. Verkkotyöskentelyn osuus 100 %. Opintojakso sisältää aikataulutettuja tehtäviä.
Toteutustavat: Verkko-opinnot
Oppimateriaalit:
Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021.
(löytyy Oppiportista). Luentomateriaalit ja muu Moodlessa ilmoitettava materiaali.
Esitietovaatimukset: Ravitsemustieteen perusteet.
Arviointiasteikko: H-5.
Huom! Syksyllä Ravitsemustieteen perusopintojaan aloittavat suorittavat tämän jakson joko keväällä (18.3.-31.5.2024) tai syksyllä -24.
Jos olet aiemmin suorittanut jakson Ravitsemustieteen perusteet, voit ilmoittautua tälle jaksolle jo syksyn -23 toteutukseen. Huomioi, että ilmoittautuminen syksyn toteutukseen päättyy 9.10.2023.
95 €. Hinta sisältää Mikkelin kesäyliopiston maksun ja Itä-Suomen avoimen yliopiston opintojaksokohtaisen maksun yhteensä 45 €.
09.10.2023 mennessä
Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 9.10.2023 mennessä. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin tai peruutusta ei tehdä lainkaan perimme kesäyliopiston maksuosuuden, riippumatta siitä onko rekisteröitymistä tehty opintojaksolle Itä-Suomen avoimeen yliopistoon. Opintomaksut ovat perintäkelpoisia (Laki n:o 706/2007). Ilmoittautumisen peruminen tehdään aina kirjallisesti sähköpostitse (koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi).