Mikkelin kesäyliopistossa sinua neuvoo ja opastaa opintoasioissa koulutussuunnittelija Tiina Roikonen. Ole rohkeasti yhteydessä Tiinaan sähköpostilla, puhelimitse tai varaa aika henkilökohtaiselle opintoneuvonnalle. Lokakuusta alkaen voit varata ajan verkko-ohjaukseen kätevästi ajanvarauskalenterin avulla.

Tiinalta saat apua opintojen suunnittelussa - olipa mielessäsi tutkintotavoitteinen opiskelu tai oman osaamisen päivittäminen työelämän tarpeita vastaavaksi!

Koulutussuunnittelija
Tiina Roikonen (FM, ERO)
puh. 044 710 4240
tiina.roikonen(at)mikkelinkesayliopisto.fi

Pääset alkuun opintoasioissa lukemalla alla olevista linkeistä perustiedot avoimista yliopisto-opinnista.

Avoimia yliopisto-opintoja voivat opiskella kaikki kiinnostuneet. Opinnot ovat avoimia kaikille! Riittää, että ilmoittaudut opintoihin ja arvioit itse omat mahdollisuutesi selviytyä opinnoista. Opetus järjestetään pääsääntöisesti iltaisin ja viikonloppuisin, joka mahdollistaa työn ohessa opiskelun. Avoin yliopisto-opetus on yliopistojen perusopetuksen mukaista opetusta.

Avoimet korkeakouluopinnot ovat mitoitettu opintopisteillä. Opintopiste (op) kertoo opintojen laajuuden ja työmäärän. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Perusopinnot ovat laajuudeltaan 25-30 opintopistettä. Aineopinnot ovat yleisimmin laajuudeltaan 60 opintopistettä (sisältäen perusopinnot 25 op). Aineopinnoissa perehdytään tarkemmin kyseessä olevaan tieteenalaan ja sen tutkimusmenetelmiin, ja edellyttää pohjalla jo suoritettuja perusopintoja.

Opintoihin ilmoittautuminen

Avoimen yliopiston opintoihin voit ilmoittautua joko opintokokonaisuuteen tai yksittäiselle opintojaksolle. Opintoihin ilmoittaudutaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella tai sähköpostilla . Kätevimmin ilmoittautuminen tapahtuu opintokuvauksen yhteydessä olevalla sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.

Opintomaksut

Mikkelin kesäyliopiston avoimien yliopisto-opintojen hinta muodostuu emoyliopiston rekisteröintimaksusta ja kesäyliopiston maksuosuudesta. Hinta sisältää valmiiksi aikataulutetut ja huolella suunnitellut avoimen yliopiston opinnot, joihin sisältyy opintojen aikainen ohjaus ja neuvonta sekä tietyissä oppiaineissa Mikkelin kesäyliopistossa järjestettävä lähiopetus, tutorointi, pienryhmäohjaus sekä tenttien järjestäminen (tenttipaikkana Mikkelin kesäyliopisto). Opintomaksu laskutetaan erissä opintojen edetessä.

Avoimia yliopisto-opintoja Mikkelin kesäyliopiston kautta suorittavat opiskelijat rekisteröidään myös opinto-oikeuden myöntäneen yliopiston opiskelijoiksi. Rekisteröityminen tapahtuu sähköisesti suoraan avoimen yliopiston järjestelmään.

Opintomaksut on mainittu kunkin yksittäisen opintojakson tai opintokokonaisuuden kohdalla.

Peruutusehdot

Ilmoittautumisen peruminen tehdään aina kirjallisesti sähköpostitse (koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi).

Peruutusehdot on mainittu kunkin yksittäisen opintojakson tai opintokokonaisuuden kohdalla Mikkelin kesäyliopiston verkkosivuilla.

Kaipaatko tukea opintojesi aloitukseen tai haluatko kehittää omia oppimisen taitoja?  

Oppiminen ei ole vain tiedon lisääntymistä, vaan opiskeltavien asioiden liittämistä aikaisempiin tietoihin: oppiminen on oppijan aktiivista toimintaa. Opiskelu on käytännössä lukemista, kirjoittamista, kuuntelemista, keskustelemista, tiedon hakemista ja oppimaan oppimista. Omia oppimistaitoja voi kehittää joko itsenäisesti tai vuorovaikutuksessa toisten kanssa!

Tervetuloa mukaan kaikille avoimiin ja maksuttomiin opiskelutaitoiltoihin verkkovälitteisesti!
Ei ennakkoilmoittautumista, luentoja ei tallenneta.

Opiskelutaitojen luennot toteutetaan verkkovälitteisesti webinaario-luentoina, joten voit osallistua omalta koneeltasi osoitteessa.

Lukuvuoden 2024-2025 opiskelutaitowebinaarien aiheet ja ajankohdat löydät täältä:

http://www.opiskelutaidot.fi/opiskelutaito-webinaarien-aikataulu-2/

Pidettyjen webinaarien aiheisiin ja materiaaleihin voit tutustua täällä.

Opintojen suoritustapa ilmoitetaan opintotietojen yhteydessä. Suoritustapoja ovat esimerkiksi tentti, oppimistehtävä, luentopäiväkirja, essee ja lähiopetukseen osallistuminen. Jos sinulla on kysyttävää aiempien opintojesi hyväksilukuun (ahotointiin) liittyen, ota yhteyttä koulutussuunnittelijaan, tiina.roikonen(at)mikkelinkesayliopisto.fi. Tiina ohjaa sinut edelleen oman oppiaineesi korvaavuuskäytänteeseen.

Opintojen sisällöistä ja korvaavuuksista voi ottaa suoraan yhteyttä yliopiston oppiaineen opettajaan. Monimuoto-opinnoissa opintoneuvontaa saa myös opintoryhmän tukena toimivalta tuutorilta. Kesäyliopiston henkilökunta ohjeistaa sinua myös opinnoissa ja opintokäytänneissä.

Tenttien ilmoittautumiskäytänteet vaihtelevat yliopistoittain, joten tarkistathan käytänteet riittävän ajoissa ennen tentti-ilmoittautumisen suorittamista.
Tentit järjestetään opinto-ohjelmaan merkittyinä ajankohtina Mikkelin kesäyliopiston tiloissa (Raatihuoneenkatu 12, 50100 Mikkeli). Tentteihin tulee ilmoittautua yleensä 10–14 vuorokautta ennen tenttipäivää.

Todistukset ja opintosuoritusotteet suoritetuista avoimen yliopiston opinnoista tilaat siitä yliopistosta, minne opinnot on suoritettu.

Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston todistustilaus ja opintosuoritusote tilataan täältä.
Jos sinulla ei ole voimassaolevia Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnuksia, voit luoda kertakäyttöisen asiointitunnuksen, ns. HelpJYU-tunnuksen. 

Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston todistustilaus tilataan täältä. 
Opintosuoritusotteen suoritetuista opinnoista voit tilata Pepistä. 

Helsingin yliopiston avoimen yliopiston opintokokonaisuuden suorittajan kannattaa ensin tilata opintokokonaisuuden koonti:
https://studies.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/opintokokonaisuuden-koonti-avoin-yliopisto

Täällä ohjeita opintosuoritusotteen tilaamiseen:
https://studies.helsinki.fi/ohjeet/artikkeli/tilaa-opintosuoritusote

Voit tilata sähköisen todistuksen myös sähköpostitse: studentinfo@helsinki.fi

Koostetun opintokokonaisuuden jälkeen löydät Helsingin yliopiston avoimen yliopiston opintosuoritustietosi Oma Opintopolku -palvelusta. Tästä ohjeistus alla:

Oma Opintopolku-palvelusta löydät kaikki korkeakoulujen opiskeluoikeutesi ja opintosuorituksesi pääsääntöisesti vuodesta 1995 eteenpäin. 

  • Oma Opintopolku-palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.
  • Kirjauduttuasi Oma Opintopolku-palveluun saat linkin, jonka avulla voit ottaa viralliset opintosuoritustietosi talteen itsellesi tai jakaa ne linkin avulla haluamillesi henkilöille tai tahoille esimerkiksi työtä tai opiskelupaikkaa hakiessasi. Linkin saajan ei tarvitse kirjautua Oman Opintopolkuun. 
  • Huom! Avoimen yliopiston opiskelijoiden opiskeluoikeudet näkyvät Oma Opintopolku-palvelussa kesken-tilassa. Tästä huolimatta hyväksytty opintosuoritus on lopullinen.

Voit opiskella avoimen yliopiston opintoja myös tutkintotavoitteisesti. Opiskelijana rakennat tarjolla olevista opinnoista oman opinto-ohjelman, joka tähtää esimerkiksi kandidaatintutkintoon. Kaikki avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot voi sisällyttää sellaisenaan yliopistotutkintoon, vaikkakin vastaavuuksissa saattaa olla eri yliopistojen ainelaitoksien kesken eroja.

Löydät kesäyliopiston tarjonnasta sekä perus- että aineopintotasoisia kokonaisuuksia, sivuaineiksi sopivia opintoja sekä korkeakoulututkintoon pakollisina kuuluvia kieli- ja viestintäopintoja. Tutkintotavoitteinen opiskelu vaatii suunnitelmallisuutta ja HOPSin eli henkilökohtaisen opintosuunnitelman tekemistä. Mikkelin kesäyliopisto toteuttaa tutkintotavoitteisia opintopolkuja tiiviissä yhteistyössä mm. Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston kanssa.

Avoimen yliopiston väylän kautta voit hakea yliopiston tutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykoetta tai ylioppilastutkintoa avoimessa suoritettujen opintojen perusteella. Siirtyminen tutkinto-opiskelijaksi ei kuitenkaan ole automaattista, vaan oppiaineittain on määritelty avoimen väylän kiintiöt. Valintaan vaikuttavat myös opintojen määrä ja menestys opinnoissa. Vaadittavien opintojen määrä ja vaatimukset vaihtelevat oppiaineittain ja yliopistoittain. Lisätietoja antavat yliopistojen opintotoimistot.

Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston tenttipäivät

Ilmoittautuminen viimeistään 10 päivää ennen tenttiä Mikkelin kesäyliopistolle sekä Pepissä. 
Avoimen yliopiston yleiset tentit järjestetään maanantaisin klo 16.00 – 20.00.

Oikeustieteiden oppiaineita koskevat iltapäivän tentit maanantaisin klo 16.00 - 20.00.

Syksy 2024

•    Ma 19.8.2024
•    Ma 23.9.2024
•    Ma 7.10.2024
•    Ma 18.11.2024
•    Ma 9.12.2024
 

Kevät 2025

•    Ma 13.1.2025
•    Ma 10.2.2025
•    Ma 17.3.2025
•   Ma 28.4.2025
•    Ma 9.6.2025

Oikeustieteiden oppiaineita koskevat aamutentit perjantaisin klo 8.00 – 12.00.

Syksy 2024

•   Pe 13.9.2024
•   Pe 25.10.2024
•   Pe 8.11. 2024
•   Pe 29.11.2024

Kevät 2025

•   Pe 31.1.2025
•   Pe 28.2.2025
•   Pe 11.4.2025
•   Pe 9.5.2025
•   Pe 23.5.2025

*****
Tentit järjestetään Mikkelin kesäyliopiston tiloissa osoitteessa Raatihuoneenkatu 12, 50100 Mikkeli.

Voit suorittaa Mikkelin kesäyliopistolla vierastenttejä. Opiskelijana huolehdit itse yliopistollasi ilmoittautumisen ja sovit Mikkelin kesäyliopiston henkilökunnan kanssa tenttimisestä viim. viikkoa ennen tenttipäivää. Vierastenttiasioissa sinua opastaa koulutussuunnittelija Tiina Roikonen.

Tiina Roikonen
p. 044 710 4240
tiina.roikonen(at)mikkelinkesayliopisto.fi

Pääsääntöisesti järjestämme tentinvalvonnan avoimen yliopiston yleisinä tenttipäivinä (UEF/JY). Tällöin tenttimaksu on 30 €/tenttikerta, mikäli myös omia opiskelijoitamme tenttii samana ajankohtana. Mikäli omia opiskelijoitamme ei osallistu tenttiin (=tenttitilaa ja -valvontaa ei automaattisesti järjestetä) tai tentinvalvonta järjestetään muuna ajankohtana perimme 20 €/tunti. Laskun opiskelija saa sähköpostiin tenttimisen jälkeen. Huom. Mikäli tenttiminen ei kestä tasatuntia, lasku pyöristetään aina seuraavaan 30 minuuttiin. 

Mikäli opiskelija ei peruuta vierastenttiä edelliseen päivään mennessä tai ei saavu tenttiin, veloitamme vierastenttimaksun 30 euroa.

Suosittelemme, että varmistat tenttisi perilletulon Mikkelin kesäyliopistoon viimeistään edeltävänä päivänä ennen tenttiä (soittamalla/sähköpostilla).

Tenttitilaisuudet järjestetään Mikkelin kesäyliopiston tiloissa osoitteessa Raatihuoneenkatu 12, 50100 Mikkeli.

Opetushallinnon tutkinnon laajuus on 15 opintopistettä, ja siihen sisältyy pääsääntöisesti kaksi kirjallista kuulustelua (A- ja B-osa). Tutkinnon sisältöalueet ovat: 

A-osassa yleishallinto, julkisuus, tietosuoja ja kunnallishallinto, opetustoimen hallinto sekä opetustoimen rahoitusjärjestelmä ja B-osassa rehtori oppilaitoksen toiminnasta vastaavana johtajana, rehtori pedagogisena johtajana sekä rehtori henkilöstöjohtajana (palvelussuhde sekä lakimääräiset velvoitteet).

Mikkelin kesäyliopistossa on mahdollista tenttiä Opetushallinnon tutkinnon A- ja B-osaa. Ota yhteyttä tiina.roikonen@mikkelinkesayliopisto.fi ja kysy tarkemmin. Jos suunnitelmissasi on tenttiä tiettynä ajankohtana, laita viestiä Tiinalle viimeistään kolmea viikkoa ennen tenttiä ja sovi tenttimisestä (jotta tenttipäivä ehditään viedä OTI-järjestelmään).

Syksyn 2024 tenttiajankohdat:

To 22.8. klo 12-16, to 19.9. klo 12-16, to 17.10. klo 12-16, ke 23.10. klo 12-16, to 14.11. klo 12-16 ja to 19.12. klo 12-16. 

Kevään 2025 tenttiajankohdat:

To 6.2. klo 12-16, to 6.3. klo 12-16, to 10.4. klo 12-16, to 22.5. klo 12-16 ja to 12.6. klo 12-16.

Tenttiin/kuulusteluihin ilmoittaudutaan OTI-järjestelmässä (’Koetilaisuus’ kohtaan valitset pudotusvalikosta haluamasi ajankohdan), tenttiminen Mikkelin kesäyliopistossa on maksutonta. Ilmoittautuminen OTI-järjestelmässä tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen aiottua tenttipäivää.

Lisätietoja OPH:n tutkinnosta ja tutkintomaksuista saat tästä: 

https://www.oph.fi/fi/palvelut/opetushallinnon-tutkinto-ja-valmentava-koulutus