Mikkelin kesäyliopisto tuottaa kriittisen ajattelun ja medialukutaitojen vahvistamiseen tähtäävän tapahtumakokonaisuuden Vaihtoehtoiset totuudet ja Kielletty! klubit. Tapahtumakokonaisuus sisältää Vaihtoehtoiset totuudet luentosarjan ja kolme erilaista Kielletty! klubia, jossa käsitellään kulttuurin keinoin eri aikoina eri syistä sensuroituja lauluja ja kirjallisuutta. Klubit ja luentosarja ovat maksuttomia!

Tapahtumakokonaisuus levittäytyy Etelä-Savon kaikkiin kolmeen kaupunkiin toukokuussa 2022. Kyseessä on Etelä-Savon kulttuurirahaston ideaan perustuva ja rahoittama tapahtumakokonaisuus.


Vaihtoehtoiset totuudet -luentosarja


Aika ja paikka: sunnuntai 15.5.2022 kello 10–14 Mikkelin Musiikkiopiston sali, Maaherrankatu 10.

Vaihtoehtoiset totuudet -luentosarjassa käsitellään digitaalista vallankäyttöä, Venäjän informaatiosodankäyntiä turvallisuusuhkana, salaliittoteorioita ja yhteisymmärryksen epävakautta sekä sosiaalisessa mediassa leviävien tarinoiden taistelua. Puhujina luentosarjassa ovat toimittaja Jessikka Aro, professori Katja Valaskivi Helsingin yliopistosta, dosentti Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta ja projektijohtaja Jukka Vahti Digitaalinen valta ja demokratia -projekti, Sitra.

Luentosarja järjestetään Mikkelin musiikkiopiston salissa 15.5.2022 kello 10–14, josta se striimataan Mikkelin torille, Kulttuurikeskus Poleeniin ja Savonlinnan Kulttuurikellariin. Mikkelin Kulttuurin unelmavuosi -hanke ja Kahvila Toripulu mahdollistavat Vaihtoehtoiset totuudet -luentojen seuraamisen Mikkelin torilla samaan aikaan, kun käynnissä on kevään ensimmäinen kirpputoritapahtuma.

Varaa paikkasi Musiikkiopiston saliin 11.5. mennessä tällä lomakkeella. Luentosaliin mahtuu 180 henkilöä.
 

10.00–10.10
Luentokokonaisuuden avaus  
Rehtori Anne Havukainen, Mikkelin kesäyliopisto

10.10–11.00 
Digitaalinen valta ja demokratian tulevaisuus 

Projektijohtaja, FM Jukka Vahti, SITRA 

Jukka Vahti

Kuvaaja: Miikka Pirinen/Sitra

11.00–11.05 TAUKO

11.05–11.55
Salaliittoteoriat, media ja yhteisymmärryksen epävakaus

Professori Katja Valaskivi, Helsingin yliopisto

Katja Valaskivi
Kuvaaja: Jonne Renvall

11.55–12.10 TAUKO

12.10–13.00 
Venäjän informaatiosodankäynti turvallisuusuhkana

Toimittaja, kirjailija Jessikka Aro 

Jessikka Aro
Kuvaaja: Nelli Kivinen

13.00–13.05 TAUKO

13.05–13.55 
Mun tarina, sun narratiivi: taistelu kertomuksista somessa 

Dosentti Maria Mäkelä, Tampereen yliopisto 

Maria Mäkelä
Kuvaaja: Jonne Renvall

13.55–14.00 Luentokokonaisuuden päätös 
Rehtori Anne Havukainen, Mikkelin kesäyliopisto 


Kielletty! klubit
 

Kielletty! klubeilla sananvapauden, sensuurin ja ihmisoikeuksien näkökulmat siirtyvät klubi-illan kontekstiin taiteen keinoin. Kaikki klubi-illat ovat maksuttomia. Varmistat paikkasi saapumalla paikalle hyvissä ajoin. 


Kielletty! Teatteriklubit
Pieksämäkeläinen nuorisoteatteri Puntti tarttuu Kielletty! teatteriklubissaan esityskieltoon joutuneeseen Minna Canthin Kovan onnen lapsia-näytelmään. Nuorten punttilaisten ihmettelyn aiheena ovat näytelmän teemat ja syyt miksi se aikoinaan kiellettiin. Nuoret peilaavat näytelmää omaan elämäänsä ja meidän aikaamme. 

Esitykset
Su 15.5. klo 18 Poleenin Moreeni -kellariteatteri, Savontie 13, Pieksämäki
Ti 17.5. klo 18 Mikkelin teatterin Teatteriklubi, Savilahdenkatu 11
Ke 18.5. klo 18 Savonlinna Kulttuurikellari, Olavinkatu 34

Kielletty! Musiikkiklubit

Musiikilla on ollut kautta vuosisatojen tärkeä paikkansa eri kulttuurien sisällä. Ei ole kulttuuria eikä kansakuntaa ilman musiikkia. Musiikki on ollut myös usein valtakoneiston väline tai vastarintaliikkeiden keino tuoda ajatuksiaan esille. Tietyt kappaleet eivät aina kaikkia ole miellyttäneet ja ne ovat joutuneet erilaisten sensurointitoimenpiteiden kohteeksi. Sensurointi ei ole ollut kuitenkaan aina poliittista, syynä on voinut olla muun muassa alatyylisyys, mielipiteiden loukkaaminen, uskonnolliset syyt tai vain yksinkertaisesti huono esitys. Näistä ”kielletyistä” lauluista muusikko Jaakko Pitkänen kertoo sanoin, esimerkein ja esityksin Kielletty! musiikkiklubi-illoissa.

Esitykset
Pe 6.5. klo 18 Pieksämäen Poleeni, Savontie 13

To 12.5. klo 18 Savonlinnan Kulttuurikellari, Olavinkatu 34

Ti 24.5. klo 18 Mikkelin teatterin Teatteriklubi, Savilahdenkatu 11Kielletty! Kirjallisuusklubit

Kielletty! kirjallisuusklubien vieraana on kirjailija, teatterintekijä Juha Hurme. Hän kertoo, miksi Jaakko Juteinin filosofinen pääteos tuomittiin julkisesti poltettavaksi Viipurin torilla. Hurme pohtii puheenvuorossaan myös August Ahlqvistin kritiikkiä Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä, Minna Canthin näytelmistä noussutta kohua sekä Elias Lönnrotin keräämää eroottista aineistoa, jota ei kelpuutettu Kalevalaan. Mielenkiintoinen tarina liittyy niin ikään norjalaiskirjailija Agnar Myklen tuoreeltaan suomennettuun romaaniin Laulu punaisesta rubiinista, se päätyi poltettavaksi Rauma Repolan uunissa konepistoolimiesten valvonnassa. Kirjallisuusklubeja emännöi Susanna Kolehmainen, joka myös lukee tekstinäytteitä. 

Esitykset
Ti 3.5. klo 18 Mikkelin teatterin Teatteriklubi, Savilahdenkatu 11
Ke 4.5. klo 18 Savonlinnan Kulttuurikellari, Olavinkatu 34